Världens största och mest populära flygplatser

Det finns många flygplatser som är väldigt kända och populära för sin storlek och mängd passagerare som passerar dagligen in och ut från flygplatsen. Världens största flygplats sett till antal passagerare som reser är Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport, vilken brukar kallas för Atlanta Airport. Denna flygplats ligger utanför Atlanta i Georgia, USA. När man räknar antalet passagerare så omfattar det såväl utrikespassagerare som inrikespassagerare. 2007 hade flygplatsen 89,6 miljoner passagerare, vilket är ett väldigt högt antal. Så ska man Åka via eller genom USA på resa så är det stor chans att man hamnar på Atlanta Airport på vägen.

En flygplats som de flesta Européer känner till är Heathrow i London. Flygplatsen räknas som Europas största och världens tredje största när det gäller antal passagerare per år. Heathrow ligger 2.2 mil väster om centrala London, vilket gör den mycket lättillgänglig för turister som vill åka på en weekend resa till London exempelvis. Heathrow byggdes egentligen för att vara en bas för brittiska bombflygplan, men började användas för civil trafik på 40-talet. Flygplatsen kallades tidigare för London Airport. Trots den väldigt stora trafiken som landar och lyfter dagligen från Heathrow så finns det bara trots allt två landningsbanor. Detta kan innebära komplikationer om ett plan blir försenat då landningstider är en bristvara. Det finns dock planer på en eventuell expandering i framtiden.

I Chicago finner man O’Hare International Airport vilken är en väldigt stor flygplats som rankas som nummer två i USA efter Atlanta Airport. O’Hare är en mycket viktig flyglats för United Airlines och American Airlines som kör väldigt mycket inrikesflyg men även utrikes. Från Sverige kan man nuförtiden åka med SAS till O’Hare International Airport från Arlanda i Stockholm. Att resa till USA har blivit alltmer tillgängligt för de flesta då biljettpriser pressas och det finna många bra avgångar, och Chicago är ett mycket populärt resmål för svenskarna.
I Paris finner vi flygplatsen Charles de Gaulle, som internationellt brukar kallas för Roissy-flygplatsen. Denna flygplats är den största i Europa efter Heathrow, om man jämför passagerare. Men mängden ankommande gods är mest på denna flygplats. Charles de Gaulle flygplatsen är väldigt känd för alla sina goda utrikesförbindelser, och dagligen så finns det väldigt många avgångar över hela världen. Men eftersom Frankrike inte ligger långt bort ifrån Sverige så kan man resa med direktflyg från både Arlanda i Stockholm, och Landvetter i Göteborg. Varje år så flyger cirka 60 miljoner människor till och från denna välkända flygplats i Paris.

Idag är det väldigt vanligt att flyga när man skall resa någonstans, då det är väldigt smidigt och tar mycket mindre tid än att åka buss, tåg, bil. Faktum är att det många gånger inte kostar mer att flyga exempelvis inrikes än andra färdmedel. Så genom denna ökning så kommer det säkerligen byggas fler flygplatser eller andra kommer att byggas ut. På några timmar kan man resa från Stockholm till Rom, eller varför inte till Bangkok. Även i Sverige så börjar man expandera avgångar till utlandet.