Landvetter Flygplats

Landvetter är Sveriges näst största flygplats för internationellt flyg, och ligger strax utanför Göteborg i Härryda kommun. Innan man flygplatsen på Landvetter byggdes så var Göteborgs flygplats en äldre flygplats i Torslanda. Landvetter flygplats invigdes den 3’e oktober år 1977, och ersatte därmed den gamla flygplatsen i Torslanda.

Flygplatsen är mycket viktig för Göteborg som stad. Landvetter har över 100 destinationer om man räknar med charterflygen. Flygplatsen används mest av boende i Göteborg och i närheten, inklusive  boende från Norge. Landvetter används även av folk som kommer hit för att besöka Göteborg eller närliggande regioner. Det är däremot ytterst ovanligt att man byter flyg på Landvetter flygplats, då det är mycket billigare och finns mer alternativ på Stockholms och Köpenhamns flygplatser. Den större delen av Landvetters resenärer gör resor för affärer och företag.

Man började bygga Landvetter år 1972 då man tyckte att Torslandas flygplats inte var stor nog. Innan Landvetter kunde byggas var man tvungna att torrlägga Kroksjön, som idag hade legat där Landvetters landningsbana är. Det var inget litet projekt. Man behövde spränga bort nästan 4 miljoner kubikmeter berg med hjälp av 1 400 ton dynamit för att göra plats för flygplatsen.

En liten rolig detalj om Landvetter flygplats är att man valde att nämna den till landvetter flygplats, trots att den ligger i Härryda och inte Landvetter, för att Landvetter är lättare för folk som inte talar Svenska att uttala än Härryda.

Efter att alla markarbeten var färdiga så kunde man börja med konstruktionerna. År 1975 restes de första byggnaderna på Landvetter, och det tog ungefär två år att få dem färdiga. Totalt kostade det 630 miljoner kronor att bygga Landvetter Flygplats. Kung Carl den sextonde Gustaf, dagens kung, var med och deltog vid invigningen. Den första flygturen från Landvetters flygplats var två dagar efter den officiella invigningen, den 3’e oktober år 1977.

Idag är flygtrafik väldigt vanligt och populärt. Det har gett oss möjligheterna att ta oss mellan länder och till andra sidan jorden inom loppet av ungefär ett dygn. Man reser på semester, på affärer eller för att hälsa på familj eller släkt. Det råder hög konkurrens bland de kommersiella flygbolagen idag. Priserna är mer pressade än någonsin, mycket tack vare hemsidor på internet där man snabbt kan leta sig fram till den billigaste flygbiljetten. Vi såg effekten av detta för några år sedan när flygbolaget FlyMe gick i konkurs. SAS är ett annat flygbolag som också har problem, och de ligger tyvärr också i riskzonen för att gå i konkurs inom den närmaste framtiden.

Landvetter är Sveriges näst största internationella flygplats. Den ligger belägen strax utanför en av Sveriges storstäder, Göteborg, och invigdes år 1977. Idag flyger de flesta resenärerna därifrån eller dit på affärsresor, men den används till andra typer av resor också. Det kostade 630 miljoner kronor att bygga Landvetter flygplats. Om du vill veta mer om vad som finns på landvetter flygplats kan du surfa in på www.swedavia.se, där du hittar information om vad flygplatsen har att erbjuda dig.

Comments are closed.