Skavsta Flygplats

Stockholms Skavsta flygplats, som tidigare hette Nyköping-Oxenlunds flygplats, är en internationell flygplats som ligger i Nyköping, cirka 10 mil från storstaden Stockholm. Sett till antalet resenärer är Skavsta Sveriges tredje största flygplats, och trafikeras av bland andra Ryanair och Wizzair, samt ett flertal bolag som arbetar med charterflyg.

Innan Skavsta blev en flygplats för civila var det en beredskapsflygplats, där det bland annat flög spaningsflyg under kalla kriget. Övergången skedde den 23’e september år 1984, och 7 år senare döpte man om den till Stockholm Skavsta flygplats. Idag ägs Skavsta flygplats till 90 procent av det brittiska bolaget TBI plc, då företaget år 1998 köpte 90 procent av företagets aktier av kommunen, som tidigare ägde Skavsta flygplats.

I början av 1990-talet blev det en fri marknad för flygtrafik inom EU, vilket öppnade för konkurrens bland flygplatserna om de nya flygbolagen som dök upp på marknaden. Bromma flygplats tog snabbt ledningen för inrikesflyg, medans Skavsta och Västerås flygplatser konkurrerade om utrikesflygningarna.

I anslutning till Skavsta flygplats ligger Connect Hotel sedan 5 år tillbaka., för att kunna tillfredställa de flygresenärer som vill ha chansen att ta sig ifrån flygplatsen ett tag vid långa väntetider, eller om man fått sitt flyg inställt exempelvis. Connect Hotel finns även vid Arlanda flygplats samt vid Stockholmsmässan.

Idag flyger vi väldigt mycket. Teknologin har gått framåt snabbt, och har möjliggjort det för oss att resa till andra sidan jorden på bara ett dygn. Vi flyger inrikes, utrikes, på semester eller på affärer. Det är idag mycket billigt att flyga om man jämför med hur situationen såg ut några år tillbaka i tiden. Det är idag väldigt hög konkurrens mellan de kommersiella flygbolagen. Detta kan till exempel bero på att man idag väldigt lätt kan jämföra priser mellan olika flygbolag på internet, och på kort tid har man klickat sig fram till den billigaste biljetten. Exempel på den hårda konkurrensen såg vi år 2007, när det svenska flygbolaget FlyMe gick i konkurs, och lämnade tusentals resenarer stående på flygplatser med ogiltiga, värdelösa biljetter i sina händer.

Antalet resenärer på Skavsta flygplats ligger idag på runt 2.5 miljoner per år, och har sedan en tid tillbaka ökat stadigt. Idag är terminalen i behov av mer utrymme, då den egentligen inte klarar dagens hårda resetryck och höga antal resenärer. År 2009 flyttade företaget Saab Aerotech in i andra lokaler vilket gjorde att Skavsta fick mer plats, detta beräknas göra att man skall kunna ha upp till 5 miljoner resenärer per år på Skavsta flygplats.

www.skavsta.se kan du hitta mer information om flygplatsen. Det står här var saker och ting ligger, hur du bäst planerar din resa och mycket annat. Man kan även boka biluthyrning via skavsta.se.

Skavsta flygplats är idag Sveriges tredje största flygplats, med cirka 2.5 miljoner resenärer varje år, utrikes och inrikes.  Skavsta flygplats har ett närliggande hotell, och sin egen hemsida, www.skavsta,se, där du finner all den information du behöver om flygplatsen om du planerar att göra en resa till eller från Skavsta flygplats.

Comments are closed.