Köpenhamns Flygplats

Köpenhamns flygplats, även känd som Kastrup Flygplats, är en internationell flygplats belägen i Danmarks huvudstad Köpenhamn, i Tårnby kommun, sydöst om Köpenhamn. Detta är Danmarks största flygplats, då den år 2012 hade över 21 miljoner passagerare. Strax under 20 miljoner av dessa passagerare skulle ha en slutdestination utanför Danmark. Järnvägsstationen som ligger i anslutning till flygplatsen är en av de mest trafikerade i hela Danmark.

Cirka 20 procent av de direktavresande på Kastrup kommer från Sverige, detta tack vare Öresundstågen från städer som Göteborg, Kalmar och Karlskrona. Kastrup är även ett viktigt flygtrafiknav, en plats där många byter flyg, för passagerare från Arlanda i Stockholm, Gardermoen i Norska Oslo, Landvetter i Göteborg, Karlstad och flera andra städer inom Sverige och övriga norden.

Man använde Kastrup som flygfält redan på 1920-talet. På den här tiden var det väldigt vanligt förekommande med sjöflygplan, alltså flygplan som startade och landade på vatten, och därför var Kastrup en bra plats då det är väldigt plant och ligger nära vatten. Kastrups första terminal stod färdig och invigdes år 1934, och den finns kvar än idag som terminal ett för inrikesflyg. På den tiden användes terminalen till flyg inrikes till destinationer som Bornholm och Ålborg. Man använde den även till utrikesflyg till bland andra Sverige och Tyskland. Den 9 april 1940 fick tyska flygplan tillåtelse att landa på Kastrups flygplats, utan något motstånd från Danmark. Tyskland besatte flygplatsen fram till 1945 då Tysklands styrkor i Danmark Kapitulerade.

Innan kriget hade man viktiga flygförbindelser mellan Kastrup och Tyskland, men dessa var utslagna under flera års tid efter att kriget var slut. År 1946 grundades det skandinaviska flygbolaget SAS, eller Scandinavian Airlines, och därmed gjorde man Kastrup till ett nav för flygtrafik till andra länder.

En tragedi tog plats på Kastrup år 1947, då den Svenske arvsprinsen Gustav Adolf omkom i en händelse känd som flygolyckan vid Kastrup. Gustav Adolf befann sig på ett plan som skulle flyga mot stockholm men det havererade, och alla som befann sig på planet omkom.

Den internationella flygtrafiken ökade kraftigt under 50- och 60-talet, och därför blev utbyggnader något man behövde göra för att få plats för det ökade flygtrycket. Då Bromma flygplats i Stockholm hade för korta landningsbanor för de större långdistansplanen gjorde SAS Kastrups flygplats till huvudnav för dess utrikesflygtrafik. Detta var mycket gynnsamt för Kastrup, då det innebar mycket mer flygtrafik och kontakter med fler länder än de hade haft om de inte blivit utvalda till huvudnav för SAS.

Kastrup har haft flygtrafiken ända sedan 1920-talet, och man har sedan dess blivit Danmarks största flygplats med över 21 miljoner passagerare förra året, över 90 procent av dessa är utrikes passagerare. Kastrups flygplats har både en dansk och en Svensk hemsida, den svenska finner du på www.kastrup.se. På hemsidan kan man hitta viktig information om hur man tar sig till flygplatsen, hur man kontaktar dem vid behov, hur situationen med parkering ser ut, samt vilka hotell som ligger närmast flygplatsen med utförlig information om dem, som priser och liknande.

Comments are closed.