Hela flygplanets historia

De första försöken som någonsin gjordes med att överhuvudtaget försöka flyga gjordes av kineser för ca 1 000 år sedan med hjälp av drakar och varmluftsballonger. Enligt uppgifter så har flygförsök av Ibn Fimas i det islamska Spanien år 875. Medans man i Europa skissade Leonardo da Vinci på de första konstruktionerna för ett flygplan; en mandriven konstruktion med flaxande vingar, inte helt olikt en fågelsvingar. Han gjorde även de första skisserna på ett helikopter liknande konstruktion och en fallskärm. Tyvärr som kom Leonardos arbete inte längre till skisser på ett papper, för man kunde inte hitta någon slags drivkälla som kunde få ”flygplanet” i luften. Senare började man skissa på varmluftsballonger, eller snarare experimentera. Under 1700-talet uppfann man vätgasballonger, vilket ledde till att man började experimentera med framdrivning. De första riktiga luftskeppen kom först med kolvmotorer, som man uppfann runt 1900-talet. Luftskeppen fick en snabb utveckling till den stora olyckan i New York 1937.

uss-akron-manhattan

Under slutet på 1800-talet började man experimentera på många olika håll med flygning, med principen tyngre än luft. Otto Lilienthal var troligen den första som flög ett glidflygplan som svävade fritt. Han gjorde många olika försök och mätningar på olika modeller och testade även med att bemanna glidflygningar. Vilket gick sådär.

Innan han lyckades verifiera sina teorier om flygning med hjälp av en kolvmotordriven propeller så omkom han vid ett haveri under ett experiment. Man försökte sig även på aerodynamiska studier och försök i Frankrike och England men inga lyckades, därför man inte här heller fann någon tillfredsställande drivkälla. Man började även experimentera med ångmaskiner, men fann strax att flygmaskinerna blev för tunga för att lyfta.

Lite senare började bröderna Wright att experimentera med Lilienthals planer. De började experimentera med flera olika modeller och konstruerade en förbränningsmotor som installerades i en biplan med två skjutande propellrar. 1903 lyckades de göra den första flygningen, detta blev starten till en snabb utveckling av flygplan. Detta ledda även till utvecklingen av kolvmotorn.

Bröderna Wrights succé väckte ett stort intresse över världen, människan kunde nu för första gången flyga! 1931 byggdes det första planet som var drivet at fyra motorer, som totalt kunde ta 16 passagerare och kunde flyga på 2 000 meters höjd.Men det som verkligen gav skjuss på flygplanets utveckling var världskrigen. Under första världskriget hade man ett lyckats konstruera ett plan som kunde komma upp i 200 km/h och under det andra ett plan som kunde flyga över 650 km/h.

Comments are closed.