Karlstad Flygplats

Karlstad flygplats är en internationell flygplats som ligger belägen i Karlstad, Värmland i Sverige. Flygplatsen blev invigd år 1997 och ligger ungefär 1.8 mil från Karlstad. Innan den flygplats som Karlstad har idag låg det en som var närmare Karlstad, detta ändrade man dock då det orsakade för mycket buller och oväsen för de som bodde där.

Karlstads första och tidigare flygplats var belägen i Jakobsberg, några kilometer åt det sydvästra hållet från Karlstad centrum. Den första flygplatsen i Karlstad byggdes på 1930-talet, och låg kvar i Jakobsberg ända tills den nya Karlstad flygplats byggdes år 1997. I takt med att fler och fler människor flyttade till Karlstad kom det allt mer klagomål till flygplatsen om buller och oväsen. Om man hade haft kvar den gamla flygplatsen hade man varit tvungna att göra den större för att ge plats åt mer flygtrafik, men detta hade inte varit populärt bland de som bodde i närheten då det hade inneburit ännu mer problem med buller och lågt flygande plan.  Därför blev det den ända utvägen att lägga Karlstads flygplats någon annanstans.

År 2013 är flyg ett mycket vanligt och populärt sätt att ta sig långa sträckor. Man kan resa på semester på andra sidan jorden om man vill, eller så kanske man tar en kort inrikesflygning för att hälsa på släkt eller liknande. Det är idag väldigt billigt att flyga jämfört med hur situationen såg ut för några år sedan, vilket troligen beror mycket på att man idag väldigt lätt kan jämföra olika priser på flygbiljetter till destinationer hos olika flygbolag på en och samma hemsida via internet. Man klickar några gånger så har man hittat den billigaste biljetten. Detta gör att priserna pressas något otroligt. Den här konkurrensen har gjort det svårt för vissa flygbolag. Sas ligger inte så bra till i nuläget, och år 2007 gick det svenska flygbolaget FlyMe i konkurs, vilket gjorde att alla som köpt biljetter av dem och skulle flyga nu inte kunde få varken resan eller pengarna tillbaka.

Det går under de senaste åren inte särskilt bra för Karlstad flygplats. År 2000 hade man 291 503 passagerare, 5 år senare hade den här siffran sjunkit med över 150 000. Detta beror till stor del på att många resenärer åker till Stockholm, och numera tar många av dem bilen istället då det blir billigare oftast och så blir det inget behov av taxifärder eller liknande utan man kommer direkt dit man ska. Många av de forna flygresenärerna har även gått över till tågtrafiken över flygtrafiken, också för att detta oftast blir billigare. Många tycker även att tåg är lite smidigare. Tågen till Stockholm går även väldigt ofta, vilket gör det lättare att få ett som går vid en tidpunkt som passar.

Karlstads flygplats är en internationell flygplats som grundades år 1997, då den tidigare flygplatsen låg för nära de bebodda områdena och orsakade för mycket buller för de som bodde där. Idag går det sämre och sämre för Karlstad flygplats, då många idag istället åker de resor som de skulle gjort med flyg via tåg eller egen bil.

Comments are closed.