Arlanda Flygplats

Arlanda flygplats, eller Stockholm Arlanda Airport som den även är känd som, är i dagsläget Sveriges största flygplats. Arlanda har 19 miljoner flygresenärer varje år, och 230 000 landningar och flygstarter varje år. Arlanda är nordens tredje största flygplats, efter Kastrup i Danmark och Gargermoen i Norge. Arlanda flygplats är så stor som 2600 hektar, och på dessa finns fyra terminaler, tre start- och landningsbanor och en hel del annat.

År 1943 började man undersöka möjligheterna för att komplettera en annan av Stockholms flygplatser, Bromma flygplats, då det var ett ökat tryck av flygresenärer och man behövde mer utrymme. Detta var också för att man ville kunna börja skicka flyg till och från Nordamerika, och Bromma flygplats hade för korta landningsbanor för de större, längre långdistansplanen. Man diskuterade flera olika platser var man skulle bygga den nya flygplatsen någonstans, men det blev till slut Arlanda, cirka 4 mil norr om Stockholm. År 1952 började man byggandet på Arlanda flygplats, dock bromsades utvecklingen på grund av ekonomiska problem inom staten. Man fick till en början bara färdigt en landningsbana av betong. Banan invigdes två år senare med en landning från Bromma flygplats.

Halmsjöbanan, som den första banan kallades, blev tyvärr inte lämplig för långdistansplan trots allt. Detta var till viss del på grund av att den var väldigt ojämn, vilket gjorde att banan fick öknamnet ”puckelbanan”. Man diskuterade länge att fortsätta bygga banor för långdistansflygen någon annan stans, då man ansåg att Halmsjö låg för långt ifrån Stockholms centrum. På grund av att SAS började få in leveranser av det stora planet DC-8, var man tvungna att ha en landningsbana för långdistansflyg redo senast år 1960. Därför blev det, trots att den är belägen långt ifrån Stockholm, att man fortsatte bygga vid Halmsjö. År 1957 var beslutet genomdraget i riksdagen, och projektet fick kosta 153 miljoner kronor.

När namnet på flygplatsen skulle beslutas hade man år 1958 en tävling i tidningen Året Runt, dock blev inget av de inröstade förslagen valda. En jury föreslog namnet Arlanda, en modifiering på platsens gamla namn, Ärlinghundra härad. Man beslutade sig för att kalla flygplatsen Stockholm-Arlanda flygplats år 1958.

Den 14’e december år 1959 togs flygplatsen i bruk, dock då bara för skolflygning. Den 5’e januari år 1960 tog man flygplatsen in i öppen trafik. 26’e juni samma år flög det första svenska planet över till New York, USA.

Om du vill veta mer om Arlanda flygplats kan du idag läsa på hemsidan www.swedavia.se/arlanda. Detta är en statligt driven hemsida där du kan finna information om många av Sveriges flygplatser. Information som var saker och ting ligger, vilken typ av affärer som finns där, hur du hittar till din gate och annan bra information. Det finns även en tavla där man kan bevaka avgångarna från Arlanda, så att du kan se hur mycket tid du har på dig innan du måste infinna dig vid gaten. Arlanda är Sveriges största flygplats med 19 miljoner resenärer om året, och därför kan det vara bra att vara förberedd.

Comments are closed.