Flygplatser i Sverige

Det som tidigare hette Växjö Flygplats heter idag Småland Airport, och är en internationell flygplats som ligger i Öjaby Socken, cirka 5 kilometer från Växjö. Redan på 30-talet så kunde man åka med flyg från och till Växjö. Under 50-talet så började man använda Uråsa flygfält vilket ligger cirka 20 km från staden. Den flygplatsen som man använder sig av idag ligger dock mycket närmare Växjö, vilket gör att det är väldigt lättsamt att ta sig till och från flygplatsen. Växjö flygplats invigdes 1975, och kom att heta så fram till 2004 då den döptes om till VXO Småland Airport.

Sveriges största flygplats är i nuläget Stockholm Arlanda Airport som har mer än 19 miljoner flygresenärer varje år. Flygplatsen som är väldigt stor har en yta på 2600 hektar och på denna yta kan man finna fyra terminaler, tre start- och landningsbanor och mycket annat. Varje år så sker det 230 000 landningar och flygstarter, vilket visar på vilken aktiv flygplats det är. Arlanda är nordens tredje största flygplats efter Kastrup i Danmark och Gardermoen i Norge. Många åker även till Arlanda för att spendera tid i Sky City där det finns många olika affärer och restauranger, därifrån har man också en väldigt bra översikt över flygbanan där man kan titta på inkommande flyg, något som uppskattas av många och inte minst alla barn som väntar på att få resa.

Utanför Stockholm så kan man finna Bromma flygplats, som i början på 60-talet blev ett komplement till Stockholm Arlanda flygplats. Bromma flygplats är relativt liten, och kör mest flyg inrikes, men en hel del budgetflygbolag kör utrikes och då till mycket överkomliga pris för det mesta. De vanliga inrikesdestinationerna från Bromma flygplats är Kalmar, Sundsvall, Göteborg, Visby, Växjö och Ängelholm.

Stockholm Skavsta flygplats som tidigare hette Nyköping-Oxenlunds flygplats, är en internationell flygplats som ligger i Nyköping cirka 10 mil från huvudstaden Stockholm. Om man endast ser till antalet resenärer så är Skavsta sveriges tredje största flygplats, och är känd för sina avgångar för charterresor eller billigare resor inom Europa. Många flygbolag som räknas till lågbudgetklassen har resor som brukar vara mycket populära därifrån. Innan Skavsta blev offentlig flygplats så tillhörde den militären och man flög spaningsflyg därifrån under Kalla kriget bland annat. Men från och med 1984 har det flugits på turistbasis.

Karlstad flygplats är idag en internationell flygplats som ligger självsagt nära Karlstad i Värmland. Flygplatsen invigdes 1997 och kör mycket inrikesflyg runtom i Sverige. Tidigare låg flygplatsen närmare staden, men det var ett problem för invånarna i Karlstad då det orsakades väldigt mycket störande buller från flygen. Idag ligger flygplatsen 18km utanför Karlstad. Även om Sverige inte är ett land med stor befolkning så finns det väldigt bra flygförbindelser över hela landet. Ända från norr i Kiruna kan man flyga till söder i Malmö, och många utnyttjar dessa flygförbindelser när det är semester för att snabbt kunna ta sig upp för att åka skidor i norr, eller kunna njuta av värmen i söder på sandstränderna.

Comments are closed.