Halmstads Flygplats

Halmstad flygplats, även känd som Halmstad City Airport, är en regional flygplats som ligger cirka tre kilometer från Halmstad centrum i den nordvästra delen av Halmstad. Trots att det är en regional flygplats så finns det tullmöjligheter för flygtrafik till andra länder, och man har ibland charterflyg, bland annat,  som går från Halmstads flygplats.

Det första flygplanet kom till Halmstad år 1912 med kaptenen Löjtnant Dahlbäck. På den tiden hade man en landningsbana som låg belägen på en plats i Halmstad som heter Galgberget, dock var detta bara under en mycket kort tid. Under 1920-talet använde man ån Nissan’s isfria vatten för start och landning, då för att flyga till fastfrusna fartyg på havet som behövde förnödenheter som mat och vatten.

År 1936 byggdes det civila flygfältet i Halmstad färdigt, med en 650 meter lång landningsbana. Detta låg på den plats där Kattegattsgymnasiet är beläget idag. År 1944 landade ett amerikanskt bombplan på flygfältet, dock var det uppe i luften igen inom kort tid. Flygfältet lades ner 20 år efter att det byggts färdigt, år 1956, då man bland annat fått för stora problem med buller. Man byggde då istället den flygplats som vi ser i Halmstad idag.

År 1958 började det Svenska flygbolaget Linjeflyg med trafik till Bromma flygplats från Halmstad. På 70-talet började man använda sig av jetplan, och i samband med detta tog man med Arlanda flygplats som en av Halmstad flygplats destinationer. År 1992 blev Linjeflyg uppköpt av flygbolaget SAS, men flygbolaget Transwede blev de som tog över flygtrafiken i Halmstad. Ett annat flygbolag, Skyways, tog år 1993 över flygtrafiken från Halmstad till Stockholm, dock använde de sig åter igen av propellerflygplan istället för de nyare jetplanen. År 1993 byggde Skyways även Halmstads första hangar, för att användas som förvaringsplats för utrustning och för att utföra underhåll på planen. Mot slutet på 1990-talet började Halmstads flygplats få charterflyg utomlands till Mallorca, Turkiet och Kanarieöarna.

Mellan år 2003 och år 2012 hade Skyways inrikes flyg till Arlanda i Stockholm. År 2006 fick Halmstads flygplats jetflygplan igen. år 2008 beslutade dock Skyways på grund av miljön att man bara skulle använda sig av propellerflygplan från Halmstads flygplats.

Två andra flygbolag, Kullaflyg och NextJet, meddelade förra året att man kommer att samarbeta för flyg mellan Halmstad, Stockholm och Arlanda. Det första flyget inom samarbetet lämnade marken den 2’e maj år 2012. Senare samma år gick Skyways i konkurs, då tog NextJet och Kullaflyg över flygningarna till Bromma och Arlanda.

Halmstads flygplats har en egen hemsida, www.hamstadsflygplats.se. Här finner du information om flygplatsen, hur du kontaktar dem, vilka öppettider de har och mycken annan värdefull information för den som planerar en resa dit eller därifrån, eller den som kommer att landa där. Det finns även en fiffig tavla med deras avresetider, flygnummer och destinationer.

Halmstad har haft flygtrafik sedan tidigt på 1900-talet. Idag har man huvudsakligen flyg till Stockholm, men även vissa charterresor utomlands. Om du vill veta mer om Halmstad City Airport kan du finna information på www.halmstadsflygplats.se.

Comments are closed.